Kraj je kada Novak kaže

Đoković: Znao sam da će navijati za Rogera

Nakon petog trijumfa u Wimbledonu, Đoković ima dva Grand Slam naslova manje od Nadala, četiri od Federera.
Sport / Ostali sportovi | 15. 07. 2019. u 11:56 Feđa IBRULJ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Robert Bob Falkenburg je kao tenisač svoj najveći uspjeh u karijeri ostvario 1948. godine kada je u finalu Wimbledona pobijedio Australca Johna Bromwicha u pet setova nakon što je spasio dvije meč lopte. 71 godinu kasnije to isto je u All England Clubu napravio Novak Đoković . Valjda to potvrđuje činjenicu koliko je to teško napraviti na ovom za mnoge najvećem turniru.

Dobro, Novaku to nije prvi put na Grand Slam turnirima. Sjetite se 2011. godine i polufinala US. Opena. Tada je Đoković u polufinalu baš protiv Federera spasio dvije meč lopte i na kraju uzeo trofej u New Yorku. I možda na kraju kada su budu imena Federera, Đokovića, Nadala, upisivala u knjige teniske povijesti pored Noletovog bude upisano – mentalno najbolji. Jer i ovaj put je izdržao sve, pa i publiku koja je nekako očekivano bila na strani Rogera. 

"Kada sam izlazio na teren sebi sam obećao kako ću ostati miran jer sam znao kakva će atmosfera biti. Bio je ovo jedan od mentalno najzahtjevnijih mečeva koje sam ikada igrao. Kada je publika vikala Rogere, ja sam čuo Novače. Uvjerio sam sebe da je tako", rekao je Đoković pa pojasnio:

- Kada igrate protiv Federera na travi, na bilo kojoj podlozi, morate biti pod pritiskom, jer je on takav igrač, vrhunski na svakoj mogućoj podlozi. Ja sam znao da moram ponuditi nešto novo i da čekam svoju priliku koja će morati pojaviti. Naravno, morate biti nervozni jer ipak je ovo Wimbledon, finale. Sve što sam pokušavao je da se borim i pronađem način da budem najbolji kad je bilo najbitnije. Ipak, teško je bilo isključiti se. Dobro je imati u takvim situacijama publiku na svojoj strani, ako nije tako onda tražite neku dodatnu snagu u sebi. Možda će za mene navijati kada budem imao 37 godina i budem igrao ovdje.
 
Nakon petog trijumfa u Wimbledonu, Đoković ima dva Grand Slam naslova manje od Nadala, četiri od Federera. Sigurno ima velike šanse da ih dostigne, preskoči. Ostaje samo pitanje koliko će još igrati Federer i Nadal i na kojem nivou. Ako budu kao do sada onda će se i oni nešto pitati. 
 
"Čini mi se kako sam sve bliži, ali oni još uvijek tu, još uvijek igraju vrhunski. Nekako jedni druge tjeramo da igramo što bolje. I oni su ta dodatni motivacija, inspiracija za mene. Ne znam koliko ću još ja igrati, jer ja nisam samo tenisač, imam obitelj, ženu, djecu, ja sam i otac, muž", dodao je Novak.
Kopirati
Drag cursor here to close